Sasa Markovic. Омогућава Blogger.
RSS

Mast za hemoroide

Lekovite biljke - Prirodni lekovi - Prirodne metode lečenja - Recepti i saveti za prirodno lečenje

Celer kao lek











U narodnoj medicini celer se najcesce upotrebljava za ciscenje organizma (posebno krvi), jacanje nerava i kao lek za bolesti besike jer podstice izlucivanje morkace. Celer takodje prociscava jetru, snizava secer i krvni pritisak. Sadrzi vrlo malo kalorija pa je korisna namirnica za vreme dijete. Najkorisniji je ukoliko se jede sirov a ne preporucuje se osobama sa obolelim bubrezima i trudnicama.

Celer i limun protiv povisenog holesterola 


Za pripremu ovog napitka od celera i limuna potrebno je:

- 3 limuna
- 500 grama svezih listova i stabljika celera
- 1 litar vode

Priprema:

Vodu prokuvati i ostaviti da se ohladi.
Limun dobro oprati, iseci ga na komade, sve zajedno sa korom. Celer takodje na grubo naseckati. Sada limun i celer dobro samleti (najbolje u blenderu). Kada se dobije fina kasasta masa preliti je prokuvanom vodom i dobro izmesati.
Poklopiti i ostaviti da odstoji preko noci a ujutru procediti i napitak naliti u staklenu flasu. 
Piti ujutru i uvece po 0,5 dl napitka, pre jela.

Ovaj napitak protiv povisenog holesterola nema nezeljenih efekata a cesto moze sniziti i nivo triglicerida u krvi. Pozeljno je za vreme ove vrste lecenja izbegavati slatko. Nakon 2-3 meseca proveriti nivo holesterola. 
Ako je moguce napitak pripremati od neprskanog limuna.
Caj od celera protiv reume

Staviti da provri 1/2 l vode zatim ubaciti 20 grama lisca celera, poklopiti i pustiti da se prokuva 2-3 minuta. Skinuti sa vatre i ostaviti poklopljeno da se prohladi. Procediti i piti tokom dana. Za lecenje reume pozeljno je svakodnevno piti po 4 solje caja od celera u trajanju od 4-6 nedelja.
Celer i med

Celer i med pomocice iscrpljenom organizmu da se brze oporavi. Za to je potrebno narendati koren celera i pomesati ga sa dve kasike meda. Uzimati vise puta dnevno po jednu malu kasiku mesavine. 

Uopste je dobro jesti salatu od mesavine jednakih delova narendanog celera i narendane jabuke.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 коментара:

Постави коментар