ISHRANA | PRINCIPI ZDRAVE ISHRANE | MEDITERANSKA ISHRANA | VEGE ISHRANA | MAKROBIOTIČKA ISHRANA | PRESNA ISHRANA | SOJA | VODA
RECEPTI | MEDITERANSKI RECEPTI | VEGETARIJANSKI RECEPTI | MAKROBIOTIČKI RECEPTI | PRESNI RECEPTI | RECEPTI SA SOJOM
UNAPREĐENJE ZDRAVLJA | NEERA DIJETA SAJT | NEERA DIJETA | ZDRAV ŽIVOTNI STIL | RAD NA SEBI | JOGA | MEDITACIJA
NAJČEŠĆI PROBLEMI | GOJAZNOST | HEMOROIDI | HOLESTEROL | POVIŠEN PRITISAK | IŠIJAS I REUMA | GLAVOBOLJE | ALERGIJE
PRIRODNE TERAPIJE | ISHRANA KAO TERAPIJA | BILJKE KAO LEK | NATUROLOGIJA | HOMEOPATIJA | SU ĐOK
ORGANSKA BAŠTA | PLANIRANJE I UREĐENJE | ODRŽAVANJE PLODNOSTI ZEMLJIŠTA | SETVA I SADNJA | ZAŠTITA BILJA | KALENDAR RADOVA
LITERATURA | KNJIGE | ČASOPISI | SAJTOVI
RECEPTI | MEDITERANSKI RECEPTI | VEGETARIJANSKI RECEPTI | MAKROBIOTIČKI RECEPTI | PRESNI RECEPTI | RECEPTI SA SOJOM
UNAPREĐENJE ZDRAVLJA | NEERA DIJETA SAJT | NEERA DIJETA | ZDRAV ŽIVOTNI STIL | RAD NA SEBI | JOGA | MEDITACIJA
NAJČEŠĆI PROBLEMI | GOJAZNOST | HEMOROIDI | HOLESTEROL | POVIŠEN PRITISAK | IŠIJAS I REUMA | GLAVOBOLJE | ALERGIJE
PRIRODNE TERAPIJE | ISHRANA KAO TERAPIJA | BILJKE KAO LEK | NATUROLOGIJA | HOMEOPATIJA | SU ĐOK
ORGANSKA BAŠTA | PLANIRANJE I UREĐENJE | ODRŽAVANJE PLODNOSTI ZEMLJIŠTA | SETVA I SADNJA | ZAŠTITA BILJA | KALENDAR RADOVA
LITERATURA | KNJIGE | ČASOPISI | SAJTOVI
Lekovite biljke - Prirodni lekovi - Prirodne metode lečenja - Recepti i saveti za prirodno lečenje
Beli luk kao lek
10:56 |
Verovatno je suvisno reci da je beli luk (Allium sativum) od davnina poznat kao vrlo mocan prirodni lek. Poznato je da su stari Egipcani, u vreme gradjenja piramida svojim robovima cesto davali beli luk da bi ih odrzali u dobroj kondiciji. Beli luk je glavni sastojak starog tibetanskog leka ciji je recept zapisan pre vise od 2000 godina. Tokom istorije za vreme ratova u svim krajevima sveta, i kad god je vladala glad i nemastina, beli luk je bio znacajna namirnica i lek protiv mnogih bolesti. Crni hleb, beli luk i kiselo mleko jesu osnovne namirnice stogodisnjaka sa Kavkaza. Istrazivanja u Japanu jos pre dva veka potvrdila su pozitivan ucinak belog luka na beri-beri. Nasa narodna medicina takodje, veoma ceni ovu biljku tako da se cesto nalazi u sastavu mnogih melema i prirodnih lekova na biljnoj bazi. U nasem narodu postoji dosta verovanja vezana za ovu biljku a jedno od njih glasi: "Onaj ko svako jutro tokom cetrdeset dana pojede po jedan cen belog luka, moci ce i preko dana da vidi zvezde".
Danas savremena medicina naucnim istrazivanjima samo potvrdjuje sva ranija saznanja u vezi ove biljke do kojih je covecanstvo doslo kroz vekovna iskustva prenosena sa kolena na koleno. U apotekama sirom sveta na raspolaganju je veliki broj biljnih preparata na bazi belog luka, koji se primenjuju kao pomocna lekovita i preventivna sredstva.
Interesantno je reci da bebe prilikom dojenja popiju vecu kolicinu mleka ukoliko je majka nesto pre dojenja konzumirala beli luk. Pri tom nece izazvati dodatne nezeljene grceve kod bebe. Ova informacija moze biti korisna majkama cije bebe imaju slabiji apetit i nedovoljno sisaju.
Na samom pocetku gripa ili prehlade dobro je pojesti jedan ili dva cena belog luka. Ova biljka efikasno ubija bakterije, viruse i gljivice pa moze u startu spreciti dalji razvoj bolesti. Ukoliko do bolesti ipak dodje, opet ce pomoci beli luk jer je snazan antibiotik, olaksava iskasljavanje i izbacivanje sluzi.
Beli luk poseduje lekovita svojstva kako u svezem, tako i u kuvanom obliku a vazno je znati da se protiv parazita, gljivica, virusa i bakterija preporucuje upotreba svezeg belog luka. U kuvanom obliku daje najbolje rezultate za zastitu krvnih sudova, protiv infarkta i tromboze, dok se ukiseljen beli luk preporucuje kao zastita od raka.
Priprema: Sitno samleti 10 glavica belog luka pa dobro pomesati sa 1 kg meda i sokom od 10 limuna. Nasuti u staklenu posudu, poklopiti i ostaviti da odstoji 8-10 dana. Nakon toga dva puta dnevno, pre obroka, uzimati po jednu kasiku mesavine.
Ova mesavina belog luka, limuna i meda usporava proces starenja organizma.
Пријавите се на:
Објављивање коментара (Atom)
0 коментара:
Постави коментар