Sasa Markovic. Омогућава Blogger.
RSS

Mast za hemoroide

Lekovite biljke - Prirodni lekovi - Prirodne metode lečenja - Recepti i saveti za prirodno lečenje

Graviola – biljka iz prašume koja leči rak?

Hoće li nauka otkriti tajnu biljke GRAVIOLA (Annona muricata) , poreklom iz Srednje i Južne Amerike, koja se sve češće koristi u alternativnoj  medicini za lečenje nekih vrsta karcinoma, stručna i laička javnost očekuje odgovor. Prema procenama stručnjaka, graviola selektivno ubija ćelije raka daleko efektivnije od nekih lekova za hemoterapiju.


Lekovita svojstva
Prema laboratorijskim testovima jednog američkog proizvođača lekova, ekstrakt biljke graviole ubija maligne ćelije 12 vrsta karcinoma, između ostalih i karcinom debelog creva, dojke, prostate, pluća i gušterače. Jedinjenja u sastavu stabla graviole su, prema nekim nalazima, do 10.000 puta su jača od adriamicina koji se često koristi u hemoterapiji. Za razliku od konvencionalnih lekova, graviola ne šteti zdravim ćelijama. U lečenju karcinoma graviola deluje na više nivoa: uništava ćelije raka, a pritom nema štetnih nuspojava, štiti imunološki siostem, vraća životnu energiju…
Graviola raste u Meksiku, na Karibima, Kolumbiji, Peruu i Venezueli. Ima je i podsaharskim zemljama Afrike i jugoistočne Azije. Živi u područjima visoke vlage u kojima su zime relativno tople, jer ne podnosi temperature ispod pet stepeni  Celzijusa. Graviola ima prijatan , slatkast ukus koji se upoređuje sa kombinacijom ananasa i jagoda, a zbog pastoznog sastava podseća na kokos ili bananu. Plod graviole može se jesti u izvornom obliku, ali i kao sok. U lečenju se koriste lišće, kora, plod i semenke graviole.
Osim  što deluje na rak, graviola ima i druga lekovita dejstva – ubija neke vrste bakterija, gljivica i parazita. Južnoamerički Indijanci koji žive u području gde raste graviole koriste sve delove ovoga stabla (koru, lišće, koren, seme), između ostalog i za lečenje bolesti srca, astme, artritisa i problema sa jetrom.
Skrivena od javnosti

Nakon otkrića nekih lekovitih svojstava graviole, farmaceutska industrija je pokušala da to prigrabi samo za sebe , ali, suočila se sa problemom: prema zakonu prirodni sastojak ili biljka ne mogu se patentirati! Tako je farmaceutska industrija izgubila šansu da iz ovog prirodnog leka izvuče ogroman profit, ipak, nije odustala od graviole - u svojim laboratorijama pokušava da sintetiše najmoćniji sastojak graviole koji ubija ćelije raka. Međutim, plod graviole, zasad, nije moguće veštački umnožiti. Nakon uloženih miliona dolara u istraživanje, farmaceuti su se povukli iz projekta, zadržavajući u tajnosti sve podatke o benefitima graviole. Ipak, istraživanje , iako godinama nedostupno javnosti,  objavljeno je u časopisu Journal of  Natural Products, nakon studije sprovedene u Južnoj Koreji, koje je otvrdilo da graviola selektivno ubija ćelije raka . Jedina navedena moguća nuspojava primene graviole , koja se povezuje sa visokom koncentracijom anonacina, dovodi se u vezu sa  nekim atipičnim formama Parkinsonove bolesti. Pred istraživačima je zadatak da ovu zanimljivu biljku do kraja istraže i da, ukoliko se ova pozitivna iskustva potvrde, ovaj prirodni proizvoda – lek, učine dostupnim obolelima od raka. 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 коментара:

Постави коментар