Sasa Markovic. Омогућава Blogger.
RSS

Mast za hemoroide

Lekovite biljke - Prirodni lekovi - Prirodne metode lečenja - Recepti i saveti za prirodno lečenje

Brokoli


Brokoli sve više preporučuje i koristi kao zdrava hrana. Zbog svoje energetske, hranljive i lekovite vrednosti, postao je neizbežan lek protiv bolesti koje nastaju usled savremenog načina života i ishrane. 

Brokoli ili brokuli zapravo je povrće iz reda divljeg kupusa, poreklom iz Male Azije. U ishrani je ovo povrće počelo da se koristi od 16. veka, najpre u Italiji, a potom i u ostalim evropskim zemljama. Od 18. veka brokoli je počeo da se koristi i u Americi. Razlikujemo sledeće vrste brokolija: 

kineski brokoli 
brokolini 
ljubičasti brokoli 
zeleni karfiol 

Brokoli se na našem tržištu može naći uglavnom od sredine jeseni do kraja zime. 

Sastav 


Brokoli raste kao karfiol i najčešće je tamnozelene boje, u obliku cvasti sa mnogo buketića, a u sebi sadrži sledeće hranljive sastojke: 

biljna vlakna 
vitamin C 
vitamin A 
kalijum 
kalcijum 
lutein 
magnezijum 
sulforafan 
ugljene hidrate 
folnu kiselinu 
fosfor 


Korišćenje 



Brokoli se u ishrani koristi sirov (kao salata...), kuvan (supa ili čorba bez mesa ili sa mesom), ili kao začin. Interesantno je da je kuvani brokoli hranljiviji od presnog. Pored cvasti, koriste se i stabljike. Pošto sadrži malo kalorija a mnogo korisnih sastojaka, brokoli se preporučuje u dijetalnoj ishrani, ali je povoljan i u ishrani trudnica.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 коментара:

Постави коментар