Sasa Markovic. Омогућава Blogger.
RSS

Mast za hemoroide

Lekovite biljke - Prirodni lekovi - Prirodne metode lečenja - Recepti i saveti za prirodno lečenje

Morske alge

Morske alge

Alge se koriste kаo hrаnа zа ljude i zа životinje već hiljаdаmа godinа. Dаnаs ih jedu u mnogim аzijskim zemljаmа kаo povrće, аli kаdа je saznаnje o visokoj vrednosti ove hrаne počelo da se širi u zаpаdnom svetu mnogi ljudi su počeli da jedu аlge u obliku tаbletа.

Nemа povrća gajenog na zemlji koji imaju bogаt i urаvnotežen sаdržаj vitаlnog minerаlа i vitаminа, kаo ovo povrće iz morа. Alge su bili među prvim oblicima životа nа Zemlji, i prvi dа proizvode sopstvenu hrаnu preko fotosinteze. Alge se mogu smаtrаti “mаjkom” orgаnskih živih bića. Alge su izuzetno hrаnljive. One sаdrži ugljenohidrаte, uljа, proteine, vitаmine, mikroelemente, minerаle i vlаknа u sklаdnim proporcijаmа. Alge su posebno poznаte po svom visokom nivou minerаlа (soli) i elemenata u trаgovimа (metаlа). Mešаvinа minerаlа i elemenаtа u trаgovimа su veomа koristne zа ljudskа bićа.
Za ljudsku ishranu sorte algi Feofita (mrka), Spirulina (zelena) i Rodofita (crvena) imаju nаjveći znаčаj. Sa ciljem da u sebi sadrži maksimalan potencijal korisnih elemenata morskih algi, Algine Plus je napravljen koristeći ove tri vrste morskih algi 


Spirulina                                                                                                   
Sprilulina je mikroskopska modro-zelena alga koja raste u slatkoj i slanoj vodi. Nalazi se širom sveta i koristi kao dodatak ishrani. Ima sjajna svojstva i sadrži veliku količinu belančevina (preko 65%) uz obilje minerala, vitamina i esencijalnih masnih kiselina. Spirulina je bogata vitaminima B kompleksa, Vitaminom C, D, A, E. Od minerala sadrži kalijum, kalcijum, hrom, bakar, gvožđe, magnezijum, mangan, fosfor, selen, natrijum i cink.
Spirulina sadrži fenilalanin za koji se smatra da blokira centre za apetit, mada ne postoje naučne potvrde za tu tvrdnju. Spirulina, kao dodatak ishrani, pomaže u prevenciji bolesti kao što su: čir na želucu, artritis, alergije, dijabetes, gojaznost, hipertenzija, pomaže kod probavnih smetnji, te poremećaja u ishrani. Kao meru opreza treba reći da spirulinu, zbog toga što ima fenilalanin, nebi trebalo da koriste osobe koje pate od fenilketonurije.
Četiri puta više vitamina B12 i 28 puta više gvožđa nego goveđa jetra, obiluje vitaminom E i belančevinama (tri puta više nego meso ribe), 5 puta više kalcijuma nego mleko i 25 puta više betakarotina nego šargarepa.



Rodofea
Crvena alga (Rodofita – Palmaria palmata) je alga koja raste u severnim obalama Atlantika i Pacifika. Palmaria palmata je odličan izvor minerala i vitamina u poređenju sa povrćem, a sadrži i neke elemente u tragovima koji su neophodni čoveku. Ova crvena alga kao i sprirulina ima visok sadržaj belančevina.
U Irskoj, Islandu, Kanadi i Americi se ova alga koristi u prehrambene i medicinske svrhe. Pored dijetetskih preparata ova alga ulazi i u sastav nekih čajeva. Od starih vremena se koristi u ishrani kao izvrstan izvor vlakana. Običaj jedenja Rodofite, datira najmanj
e od 7. veka u severnoj Evropi. Rodofita se koristi tradicionalno za lečenje skorbuta i zatvora.



Feofita
Mrka alga (Feofita – Ascophyllum nodosum) je velika morska alga bogata vitaminima i mineralima koja raste blizu obala Severnog Atlantskog Okeana. Može biti više od 2 metra u dužini.Značajne su kao primarni producenti organskih supstanci, kiseonika, pružaju utočište sitnijim organizmima od grabljivica, od njih se dobijaju jod, alginati, alkohol manit i dr. Mrka alga se vekovima u različitim kulturama tradicionalno koristi kao hrana.
Hemijski sastav mrke alge je velik i kompleksan. Sadrži preko 60 minerala i elemenata, 21 amino kiselinu, 12 vitamina, jednostavne i komleksne ugljene hidrate. Sadržaj elemenata u tragovima je ekstremno visok. Oni proizvode enzime koji unapređuju funkcionisanje organizma.
Zbog sadržaja joda mrka alga ima važno i ozbiljno dejstvo jer predstavlja hranjiv proizvod organskog porekla za one sa problemima tiroidne žlezde prouzrokovane niskom količinom joda. Takođe jod pomaže sagorevanju hrane tako da se ona ne čuva kao neželjena mast.
Ekstrakt mrke alge – alginat (kompleksni polisaharid) kao i druga rastvorljiva vlakna imaju umirujući i pročišćujući efekat na digestivni trakt. Utvrđeno je da mrka alga vrši zaštitu od mnogih modernih zagađivača, kancegena i toksina, uključujući i radioktivne materijale.
Naučnici su utvrdili da alginati vrše prevenciju absorpcije toksičnih metala kao što je živa, kadmijum, plutonijom i cezijum od strane tkiva. Takođe je pokazano da dodaci ishrani sa alginatima mogu da umanje apsorpciju stroncijuma-90 iz intestinalnog trakta za čak 83%, kao i drugih radioktivnih materijala: barijuma, merkura, cinka, kalaja, kadmiuma i mangana. Drugi poznati efekti su moć mrke alge da pomeže pojačan otpor kod groznice i infekcija. Ta osobina karakteristična delom zbog antibakterijskog dejstva, a delom zbog hranjive vrednosti.
Mrka alga može da umanji ili čak eliminiše ne samo bakterijski plak ili zubni karijes već takođe i arteriosklerotički plak, aterosklerotički plak, pleuralni plak, kamen u bubregu, kamen u žuči i kamen u prostati. Medicinska i stomatološka upotreba je poznata već duže od jednog veka.
Morske algl-blagp prirode
Uopšteno govoreći, morske alge su oko deset puta bogatije mineralima od povrća sa kopna i imaju naročito visok nivo joda, kalcijuma, natrijuma, magnezijuma i gvožđa – minerala neophodnih za dobar metabolizam. Alge su bogate vitaminima A, B, C, D, E i K, dobar su izvor proteina, a broj kalorija u jednoj porciji ili dozi je minimalan. Redovnim konzumiranjem ovih namirnica u malim količinama stabilizuje se nivo vrednosti šećera u krvi, pročišćava digestivni sistem, smanjuje se kiselost krvi, poboljšava funkcionisanje limfnog sistema, uravnotežavaju se hormoni i zbacuju se teški metali iz organizma.
Morske alge sadrže vitamin B5, koji je poznat kao pantotenska kiselina, a neophodan za sintezu steroidnih hormona. Takođe je koristan u smanjenju nekih simptoma alergije i važan u održavanju zdravlja kože, mišića i nerava.
Fitoestrogeni lignani su još jedna korisna komponenta koja se nalazi u morskim algama. Pokazalo se da imaju antikancerogenu funkciju. Oni sprečavaju proliferaciju (umnožavanje) krvnih sudova u brzo rastućim tumorima i sprečavaju nastajanje metastaza. Brojne studije su uvidele vezu između lignana i kognitivnih funkcija, posebno kod žena u periodu menopauze.
Morske alge su veoma dobar izvor folne kiseline. Studije pokazuju da ishrana bogata dijetnim vlaknima i ishrana bogata folnom kiselinom znatno smanjuju rizik od raka debelog creva. Folna kiselina je takođe neophodna za tazgradnju homocisteina, koji je direktno odgovaran za oštećenja zidova krvnih sudova. Visok nivo homocisteina u krvi znatno povećava rizik od nastajanja kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.
Morske alge su čudo koje svakodnevno deluje
Prednosti uključivanja morskih algi u vašu optimalnu ishranu su širokog raspona: produženi životni vek, poboiljšanje imunog sistema, revitalizacija kardiovaskularnog, endokrinog, digestivnog i nervnog sistema, kao i ublažavanje manjih bolova i tegoba. Nije čudo stoga da su morske alge deo tradicionalne ishrane svih priobalnih kultura, uključujući Japan, Koreju, Kinu, Island, Švedsku, Vels, Škotsku, Havaje i ostrva Južnog Pacifika, kao i među svim narodima koji su imali trgovinski kontakt sa priobalnim kulturama. Sve morske alge su bogate vlaknima. Alge koje spadaju u familiju braon algi imaju takođe visok sadržaj algina. Svaka morska alga sadrži širok raspon esencijalnih hranljivih materija, uključujući enzime, nukleične kiseline, amino kiseline, minerale, elemente u tragovima i A,B,C,D,E i K vitamin komplekse. Morske alge pružaju nam životnu energiju i one su savršen provodnik električnih impulsa kroz nerve.

Dobrobit konzumiranja morskih algi

Sjajnija kosa, blistavija koža, manje smetnji pri varenju, obnovljena energija i izdržljivost, obnavljanje seksualnog nagona, i ponovno probuđeno životno zadovoljstvo- biće primetni nakon otprilike 13 nedelja. Morske alge ojačavaju curkulaciju, balnsiraju krvni pritisak, smanjuju holesterol, izgrađuju zdrav krvotok, povećavaju kontrakcijsku moć vena i srčanog mišića, obnavljaju i pojačavaju srčanu efikasnost, neguju i produžavaju životni vek srčanog mišiča, i pomožu u ritmičkom radu srca u svim aspektima: fiziološkom, emocinalnom i energetskom.

Morske alge sadrže veoma zdrav natrium

Kako alga sa tolikom količinom natrijuma (svi znamo da so podiže krvni pritisak) može biti dobra za srce i čak hipotenzivna, odnosno sposobna za smanjivanje krvnog pritiska? Ne treba kriviti natrijum za visok krvni pritisak. Ali možda možemo okriviti natrijum hlorid. Kuhinjska so može bit krivac. Ali kuhinjska so sadrži šećer, aluminumske soli, i nekoliko drugih agensa kao i natrijum hlorid. Ovo je neprirodna slana kombinacija i ona izaziva kardiovaskularni pritisak.  Natrijum koji se prirodno pojavljuje u morskim algama obnavlja naše unutrašnje stanje bogatom slanom hranljivošću, kao amnitski fluidi naše embrionalne prapostojbine. Ovaj natrijum smanjuje tenziju u krvnim sudovima koji su oslabljeni pogrešnom slanom sredinom odnosno kuhinskom soli. Morske alge su divan zeleni saveznik kada se lečite probleme srca uključujući aterosklerozu, hipertenziju, slabu cirkulaciju, varikositete, infekcije srca, potisnuta osećanja i osećaj samokrivice.

                                       Morske alge



   MORSKE ALGE, morsko povrće – zeleniš su mora, ima ih oko 21 vrste koje se koriste u svakodnevnoj ishrani u Japanu. Veoma su ukusne i korisne zbog efekta pročišćavanja tela.
    Sadrže pravu riznicu hranljivih materija: proteine (više u crvenim nego u smedim), malo masnoća, ugljene hidrate, mnogobrojne minerale i oligoelemente (svih 77 koliko ih je i umorskoj vodi), bogate su vitaminima A, B1, B2, B6, C, E i D, mastima, glucidima, hlorofilom i najveći su izvor joda. Sadrže i male količine omega-3 masne kiseline. Sadrže i posebne vrste biljnih vlakana sa zanimljivim svojstvima. One su prirodna hrana, dobra za zdrav život, ali i lek koji je priroda podarila.Treba ih koristiti u malim količinama u svakodnevnoj upotrebi kao dopunu redovnoj ishrani. Alge se u uravnoteženoj ishrani koriste zajedno sa žitaricama i povrćem. Pripremaju se na razne načine (sveže su najzdravije): kuvane u vodi, pržene na ulju, pečene u pećnici ili se dodaju jelima kao začin u prahu. Deluju kao pravi induktor proizvodnje hormona. Bez joda ne može da funkcioniše razmena materija i energije u organizmu.
    Sadržaj ovog teksta ima informativni karakter, koji treba da prikaže morske alge u ishrani ljudi, ko i lečenje pojedinih bolesti kod njih.

    Alge se prema boji dele u četiri grupe:
    - smedje,
    - zelene,
    - crvene,
    - tamnoplave.


 Tamne i ljubicaste alge daju jedinstven ukus i boju pa su tradicionalno korišcene za jačanje bubrega, creva, digestivnog trakta, reproduktivnih organa, za rastvaranje masti i holesterola.
    Kod nas su zastupljene u makrobiotičkoj i vegeterijanskoj ishrani.
    Pripremaju se na razne načine: kuvanje u vodi, prženje na ulju, pečenje u pečnici ili se dodaju jelima kao začin u prahu. Za početnike se preporučuju arame i kombu alge jer imaju blag i neutralan ukus. Alge se jedu povremeno, nekoliko puta u nedelji ili svakog dana u vrlo malim količinama. Vakame, kombu i hidziki alge koriste se u malim kolicinama, uglavnom u domaćoj supi i u kombinaciji sa korenastim povrćem ili sa celim zrnima soje. Kombu, nori i vakame alge obično se koriste sa žitaricama, mahunarkama i u supama. Hidžiki i arame alge se koriste u kombinaciji sa korenastim, glavičastim i lisnatim povrćem. Dugo kuvanje menja njihovu boju, miris i ukus polako išcezavaju, ali to ih pravi mekšim i lakše svarljivim.
    Proporučuju se anemičnim osobama, dijabetičarima, ljudima sa lošom cirkulacijom i sa reumatičnim tegobama.
    Lekovita svojstva: poboljšavaju varenje i resorpciju, jačaju srce, bubrege i nervni sistem. Imaju antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Preporučuju se za eliminaciju toksina kod osoba koje su konzumirale veće količine namirnica životinjskog porekla, kod zapaljenja zglobova, za regulisanje pritiska i kod lečenja hemoroida, proširenih krvnih sudova i drugih oboljenja vena i različitih tumora. Deluju preventivno i na dekalcifikaciju i zaustavljanje arteriosklerotičnih procesa.
    Neke od morskih algi imaju i sastojke s pozitivnim osobinama: povećanje prenosa i iskoristljivost hranljivih sastojaka iz namirnica (vitamina i drugih dodataka) i povezuju se s teškim metalima koji su dospeli u organizam i izbacuju ih.


    Posebna informacija: morske alge preobraćaju neorganske minerale u organske soli koje se spajaju sa aminokiselinama. One alkalizuju krv čisteći lošu masnoću i sluz. Angilska kiselina koje ima u kombu i vakama algama transformiše teške metale u crevima u neškodljive soli koje se izbacuju putem stolice.

    Lekovita svojstva: odlični su čistači organizma, poboljšavaju kvalitet krvi, varenje i resorpciju. Preporučuju se za eliminaciju toksina kod osoba koje su konzumirale vece kolicine namirnica životinjskog porekla, kod zapaljenja zglobova, za regulisanje pritiska i kod lecenja hemoroida, proširenih i drugih oboljenja vena i razlicitih tumora. Deluju preventivno i na dekalcifikaciju i zaustavljanje arterioskleroticnih procesa.

                                       Najpoznatije morske alge





Agar-agar alga beličasti želatin dobijen od jedne vrste morske prozirne spužvaste alge. U promet se isporučuje u obliku praha, pahuljica i štapića. Koristi se za izradu kantena, za želiranje umesto gustina i skroba, za pripremu aspika i umaka za povrće i sl. Prašak se potopi 1 sat u vodi, posle čega se ocedi i kuva 5-10 minuta u 2 dl voćnog soka, od čega se dobija voćni žele (u koji se dodaje voće).

                         Arame alga


Arame algasmeđe je boje, slatkastog ukusa i slabije teksture Može se koristiti kao mali garnirung. Suši se i seče na tanke rezance. Sadrži kalcijum i natrijum. Kupuje se u osušenom stanju. Pre kuvanja treba je isprati u 2-3 l vode i natopiti. Uglavnom se dinsta sa korenastim povrćem, tofuom ili sojom. Koristi se za pripremu začina, umaka, kao dodatak. Kuva se 30-40 minuta. Kuvana ima izgled tamnozelene boje
Lekovita svojstva: za lečenje tireoidne žlezde i povišenog krvnog pritiska, snižava krvni pritisak.


                                                                      Dulse alga


Dulse alga – Veoma je bogata gvožđem. U promet dolazi obično u trakama ili prahu, prosušena. Pre korišćenja treba je isprati. Koristi se za supe, čorbe, salate i sa drugim povrćem kao dodatak hrani (začin) i kao ukras. Skuvana alga je crvenoljubičaste boje. Kuva se 5-10 minuta.




 Hidžiki                (hiziki) alga 

Hidžiki (hiziki) alga – tamnobraon je boje, izgledaju kao maleni rezanci. Sušenjem postaje crna. Jako je žilava. Veoma je bogata kalcijumom (sadrži 14 puta više od mleka), gvožđem, manje fosforom, jodom, natrijumom i vitaminima A, B1, B2 i PP.
Koristi se za pripremu jela na razne načine, sama i sa drugim povrćem i u supama i salatama. Odlična je kao garnirung za proprženo korenasto povrće (pečena ili kuvana). Pre korišćenja treba je isprati 2-3 puta ili potopiti 15 minuta u vodi. Vreme kuvanja je 30-45 minuta. Skuvana alga je crne boje. Poslužuje se sa domaćim umakom.
Lekovita svojstva: reguliše krvni pritisak, olakšava varenje i asimilaciju hrane, jača creva, pročišćava krv i kosi daje sjaj. Dobra je za anemiju i cirkulaciju.


                                                                   Kombu alga

Kombu alga – tamnozelene je boje, široka, debela i širokih listova. Suši se 2 godine pre nego stigne u promet. Sadrži alginičnu kiselinu koja pomaže oslobađanju viška holesterola iz krvi. Koristi se za bujone, u čorbama, kao zasebno jelo i za kuvanje sa drugim povrćem (naročito mahunarkama) i sa žitaricama, kao dodatak jelima (začin), desertima i sl. Pre upotrebe treba je isprati u 2-3 vode ili potopiti 3-5 minuta. Veličine je oko 5x5 cm. Kuva se oko 40 minuta. Kuvana alga je zelene ili crne boje. Imaju blagi i neutralni ukus i posipaju se po već pripremljenom jelu.
Lekovita svojstva: protiv nervne napetosti, olakšava varenje i ubrzava rad creva, reguliše krvni pritisak, uklanja radijaciju iz organizma, deluje antikancerogeno. Jača krvnu sliku.
 

                                                          Nori alga             

Nori alga (Porphyra) – sitna crvena alga od koje se formiraju tanki listovi sušene alge koji su tamnoljubičaste ili crne boje i u tom obliku se nalazi u prometu. Ima prijatan miris. Hranljiva vrednost: 25-35% proteina suve mase (oko 75% se može svariti. Dva lista ove alge sadrže jednako vitamina A kao 45 g spanaća, vitamina B2 (kao 50 g mesa), kalcijuma i gvožđa (kao 2 dl kravljeg mleka). Tostira (prži) se iznad plamena dok ne pozeleni. Koristi se za garniranje, uvijanje kuvanog tradicionalnog jela od pirinča (suši), testa, pirinčanih kuglica, a izmrvljena se koristi za posipanje preko jela (žitarica, povrća, testenina) ili se dodaje u supe u vidu komadića i za salate. Može se zagrejati na tiganju za 1 minut.Lekovita svojstva: protiv arteroskleroze.


                                                             
    
 Vakame, Wakame                 


Vakame, Wakame (Undaria pinnatifida) – sastavni je deo tradicionalne kuhinje jugoistočne Azije (u miso supama). Alga je u svežem stanju sivosmeđa, a kuvanjem postaje zelena. Bogata je proteinima, mineralima: jodom, kalcijumom, gvožđem i vitaminima A, B i C. Koristi se osim misa, kao dodatak supama, žitaricama, mahunastom povrću i salatama, u pripremi sa dinstanim povrćem i ribama.
Pre upotrebe treba je isprati sa 2-3 l vode ili potopiti 3-5 minuta. Vreme kuvanja je 5-10 minuta.
Lekovita svojstva: pročišćava krv, jača imunosistem, ima snažno antibakterijsko delovanje. Poseduje i komponentu karotenoid fukosantin (Fucoxathin) koja podstiče gubitak težine i utiče na oksidaciju masnih kiselina i proizvodnju toplotne energije u mitohondrijama masnog tkiva. Mitohondrije ćelija pretvaraju šećer i masne kiseline u energiju i imaju glavnu ulogu u regulisanju metabolizma. Istovremeno fukosantin deluje i protiv dijabetesa.

         Vakame,Wakame 

način pripreme:
Vakame alge treba brzo oprati pod hladnom vodom kako bi skinula površinska prašina, a zatim namočiti i ostaviti da stoje 3-5 minuta (poslednju vodu od namakanja možete ostaviti i koristiti u kuvanju). Kada omekšaju vakame alge treba raširiti i isprati. Vakame tada možete dodati glavnom jelu i na laganoj vatri kuvati još desetak minuta. 

Vakame alge su dovoljno slane i ne treba ih prelivati. Posle namakanja vakame dobijaju lepu staklastozelenu boju. Da bi se zaista dobro skuvale potrebno ih je stručno tranžirati.
Namočene, omekšane vakame alge prerežite po sredini uz debelu žilu. Mekane vanjske delove narežite na komade za jedan zalogaj, a tvrdu žilu vrlo sitno naseckajte da se može ravnomerno kuvati.

Vakame alge su neizostavan sastojak miso supa, a kao dodatak odlično odgovaraju i uz obično povrće. Vakame se mogu i pržiti u dubokom ulju i takve su same za sebe lagan obrok. Ako se zapeku i izmrve u prah, u kombinaciji sa susamom, odličan su začin za mahunarke i žitarice.

napomena:
Već dugi niz godina sarađujemo sa japanskom kompanijom Mitoku i ponosni smo što možemo da domaćem tržištu ponudimo proizvode majstorske proizvodnje kao što je Onozaki mugi miso, susamovo ulje, japanski čajevi i alge... Duboko saosećamo sa japanskim narodom koji je zadesila prirodna i nuklerna katastrofa. Nakon ovog događaja prilogodili smo način saradnje, u skladu sa novonastalim uslovima: za neke proizvode smo promenili dobavljača, neke proizvode više ne uvozimo a svi oni japanski proizvodi koje trenutno imamo u ponudi prošli su stroge japanske a zatim i domaće laboratorijske analize i u potpunosti su ispravni.

za one koji žele da znaju više:
Vakame su jedina vrsta algi koja se uzgaja i u prirodi, i veštački. Nakon što su naučnici uspeli da rastumače kompleksan životni ciklus vakame alge, započeto je sa uzgajanjem izdanaka ovih algi u velikim rezervoarima, da bi kasnije bile presađene i nastavile svoj rast na okeanskom dnu. Svrha ovakvog procesa bila je  da omogući mladim vakame algama, koje su veoma osetljive, da u što većem broju peržive kritični period svog rasta. Zrele biljke se beru u martu i aprilu mesecu, najčešće mašinski, a zatim suše toplim vazduhom.

Po boji ukusu i sastavu slične su alariji, morskoj algi koja se može naći po celom svetu, a deo je tradicionalne škotske, irske i severnoevropske kuhinje.

U nastavku možete pročitati i jedan jednostavan recept sa vakame algama. Prijatno!

2 šolje natopljenih vakame algi
1 glavica crnog luka srednje veličine
voda u kojoj su bile natopljene alge
2 kašičice tamarija

Vakame alge brzo isprati hladnom vodom, pa ih potopiti u hladnu vodu i ostaviti 2-3 min. Zatim ih narezati na komade od 2,5 cm. U lonac staviti naseckan crni luk i prekriti vakame algama, te preliti vodom u kojoj su se prethodno vakame alge natapale. Kuvati sve dok voda ne proključa, smanjiti temperaturu, kuvati 30 min dok vakame ne omekšaju, dodajte 2 kašičice tamarija, pa kuvati još 15 min.



        

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1 коментара:

Unknown је рекао...

литература коришћена??

Постави коментар