Brokoli sve više preporučuje i koristi kao zdrava hrana. Zbog svoje energetske, hranljive i lekovite vrednosti, postao je neizbežan lek protiv bolesti koje nastaju usled savremenog načina života i ishrane.
Brokoli ili brokuli zapravo je povrće iz reda divljeg kupusa, poreklom iz Male Azije. U ishrani je ovo povrće počelo da se koristi od 16. veka, najpre u Italiji, a potom i u ostalim evropskim zemljama. Od 18. veka brokoli je počeo da se koristi i u Americi. Razlikujemo sledeće vrste brokolija:
kineski brokoli
brokolini
ljubičasti brokoli
zeleni karfiol
Brokoli se na našem tržištu može naći uglavnom od sredine jeseni do kraja zime.
Sastav
Brokoli raste kao karfiol i najčešće je tamnozelene boje, u obliku cvasti sa mnogo buketića, a u sebi sadrži sledeće hranljive sastojke:
biljna vlakna
vitamin C
vitamin A
kalijum
kalcijum
lutein
magnezijum
sulforafan
ugljene hidrate
folnu kiselinu
fosfor
Korišćenje
Brokoli se u ishrani koristi sirov (kao salata...), kuvan (supa ili čorba bez mesa ili sa mesom), ili kao začin. Interesantno je da je kuvani brokoli hranljiviji od presnog. Pored cvasti, koriste se i stabljike. Pošto sadrži malo kalorija a mnogo korisnih sastojaka, brokoli se preporučuje u dijetalnoj ishrani, ali je povoljan i u ishrani trudnica.
0 коментара:
Постави коментар